От х:

Днес в x:

Марсианската сонда "Феникс" с предсмъртни конвулсии

Марсианската сонда "Феникс" работи в последните дни на цикличен режим от включване и изключване, съобщава официалния сайт на мисията. Заради намаляване на продължителността на деня на северния полюс на Марс, слънчевите батерии на сондата получават по-малко енергия от необходимата за нейното функциониране. През нощта "Феникс" се изключва, а с началото на новия ден отново започва работа.

Инженерите на сондата са очаквали, че тя ще функционира в подобен режим в последния стадий от мисията.А бурите, които започнаха преди няколко седмици само са скъсили времето до появата на "конвулсиите".Специалистите се надяват, че ще успеят да прехвърлят записаните на флаш-паметта на "Феникс" данни, които определят действията на сондата след нейното изключване. Основните й задачи са следене на метеорологичните условия и вземане на проби от почвата.

Мисията на "Феникс" бе разчетена за три месеца. Сондата се намира на Марс от 25 май 2008 година и вече и призпълнила плана си. НАСА няколко пъти удължава срока на приключване на мисията, тъй като работата на сондата се оказа много успешна.Основният прибор на "Феникс" излезе от строя, а именно газовият анализатор, предназначен за търсенето на органични молекули. Въпреки това тя успя да го използва няколко пъти. Освен това "Феникс" взе проби от марсианската почва и определи съществуването на перхлорати - вещества ядливи за земните организми.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини